| Tytuł: | Nagłe skoki ciśnienia |
| Autor: | joannas44 19.4.2010, 09:51 |
| Witam, Mam poważny problem dotyczący zdrowia mojego 48-letniego ojca. Od pewnego czasu miewa on nagłe skoki ciśnienia, poprzedzone uczuciem gorąca w klatce piersiowej oraz mrowieniem w nogach i inncyh częściach ciała. Kiedy pojawia się "atak" ciśnienie "skacze" nawet do 180 i więcej (!). Takie "ataki" trwają zwykle 30 minut, po czym wszystko wraca do normy. Czasami jednak bywa, że ciśnienie nie spada. Wtedy wzywamy karetkę. Ojciec bierze następujące leki: -Lokren (pół tabletki) -Lorista (pół tabletki) -Tertensif SR (1 tabl.) -Polocard (1 tabl. wieczorem) -Liphantyl (1 tabl.) Wyżej wymienione leki zostały ustalone podczas jego pierwszego pobytu w szpitalu po nagłym wzroście ciśnienia. Lekarstwa ojciec zażywa rano. Natomiast ataki miewa jedynie wieczorem, zazwyczaj około godziny xxx. Wszystkie potrzebne badania zostały wykonane, ale niesety nic nie wykazały. Próba Było również podejrzenie gruczolaka nadnerczy, który to mógłby spowodować te "ataki". Wyniki USG wykluczyły jednak taką możliwość. Oto wyniki najważniejszych badań: TSH - 1,03 Bilirubina: 0,33mg% AspAT - 28 IU/l ALAT - 37 IU/l CPK - 102-66 IU/l CK-MB- 2,71 - 5,25 IU/l Troponina T - <0,1 <0,1 ng/ml - próba pozytywna powyżej 0,12 ng/ml cholesterol - 240mg% HDL - 49,6 mg% LDL - 105 mg% TG - 425 mg% mocznik - 34 mg% kreatynina - 0,91 mg% kw. moczowy - 6,27 mg% sód - 146 mmol/l potas - 4,18 mmol/l chlorki - 105 mmol/l cukier - 101 mg% magnez - 2,48 mg% Proszę o poradę. Jesteśmy bezsilni wobec tej "choroby", której nawet nie wiadomo jak nazwać... Lekarz rodzinny nie potrafi znaleźć przyczyny powyższych "zachowań" w organizmie ojca. Jeszcze raz proszę o pomoc. | |
| Autor: | Dawid 5.9.2010, 22:21 |
| Mój ojciec miał podobny problem. Brał Iporel na nadciśnienie. Podobno jak się zacznie brać ten lek to ciśnienie z początku wzrasta zamiast maleć. Mojemu ojcu w ogóle nie zaczęło się obniżać. Lekarze mówili, że to pewnie przez styl życia ale to był ich wyraz bezradności. W końcu zdecydowaliśmy się szukać pomocy gdzie indziej. Trafiliśmy w internecie na Test Volla. Pisali, że to narzędzie do znajdywania przyczyn chorób. Nie mieliśmy nic do stracenia więć poszliśmy. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę! Przebadali mojego ojca i przepisali mu kurację. Po kilku tygodniach zaczął się czuć lepiej. Może tego spróbuj? | |
| Autor: | Beata 2.1.2011, 22:12 |
| moja mama od listopada ma bardzo niepokojące skoki ciśnienia, rano jest niskie, a wieczorem bardzo wysokie nawet do 190/89 . Bierze zapisane przez lekarza rodzinnego leki dwa razy dziennie nie ma żadnych , ale to nic nie pomaga jestem ukresu wytrzymałosci ciągle musimy jeździć do pogotowia, a mama jest coraz bardziej pzrerażona | |

Ciśnieniomierz naramienny
Ciśnieniomierz naramienny jest często nazywany inaczej sfigmomanometrem lub też po prostu ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to specjalne urządzenie, za którego pomocą z łatwością można zmierzyć ciśnienie sobie lub jakiejś innej osobie.
Skoki ciśnienia
Bardzo często występują skoki ciśnienia w dół. Do osób posiadających niskie ciśnienie zaliczamy głównie nastolatki i osoby nadwrażliwe. Dobrze gdy takie osoby pamiętają, że dla ich dobra nie powinny wykonywać nagłych ruchów głową, nie powinny nagle też się zrywać z miejsca siedzącego. Może to spowodować jeszcze większy spadek ciśnienia. Sytuacja taka może nieść za sobą ryzyko powikłań.
Podwyższone ciśnienie
Podwyższone ciśnienie, znane jako nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem, które objawia się przede wszystkim wysokim ciśnieniem krwi ok. 140/90 i wyższym. Takie podwyższone ciśnienie jest bardzo niebezpieczne zarówno dla zdrowia, jak i nawet dla życia.